Hur din hemsida blir relevant och användbar

Skapa en hemsida som är relevant och användbar

Ett av de absolut bästa sätten att få en hemsida att klättra i Googles sökresultat är att dina besökare tycker att det innehållet du har skapat är relevant och användbar. Att du har ett innehåll som matchar användarnas sökavsikt är den bästa formen av sökmotoroptimering som finns.

Exakt hur du gör för att innehåller ska bli relevant och användbar kan variera beroende på din hemsida, men det är inte ovanligt att man skapar blogginlägg, publicerar på sociala medier, har ett forum eller liknande.

Ge dina besökare vad dom vill ha

För att skapa relevant innehåll behöver du veta en hel del om din målgrupp. Så undersök så mycket du bara kan om din målgrupp, och när du vet exakt vad de vill ha så ser du till att skapa just det innehållet dom söker efter. Det är genom att ge dem vad de vill ha som din hemsida fortsätter att vara relevant för besökarna.

När du ska planera vilka sökord du ska optimera för i ditt innehåll så behöver du känna till vad och hur din målgrupp pratar. Sen kan du även använda dig av Googles sökordsplanerare för att se vilka varianter som finns på vissa sökord och fraser, samt även hur stor sökvolymen är. Använder du även Googles Search Console så kommer du kunna se vilka de vanligaste sökorden är som din hemsida idag rankas på samt vilken placering dom har i sökresultatet och hur många som klickar på dem.

Här kommer lite tips på saker att tänka på:

Tänk på stavningen och grammatiken

När du skriver ditt innehåll, försök att ha koll på grammatiken och stavfelen. Sökrobotarna ser detta och söker hela tiden efter signaler som ska avslöja hur pass hög kvalité och relevans ditt innehåll har. Och om du har en massa stavfel så kommunicerar detta en del saker till sökmotorerna.

Organisera så det är lätt att hitta

Försök så gott du kan att organisera ditt innehåll så att dina besökare lätt kan få en känsla för var ett visst ämne börjar och ett annat slutar. Ju mer logiskt uppdelad innehållet är desto lättare är det för dina besökare att hitta det dom söker. Och just detta lägger sökrobotar märke till.

Använd styckesindelning och underrubriker

Gör det enkelt för läsarnas ögon att hitta det dom söker samt att läsa dina texter. Dumpa därför inte stora texter på sidan, utan skapa olika stycken, använd rubriker och underrubriker. Gör det överskådligt och lätt att läsa. Detta är extra viktigt i takt med att allt fler använder mobiltelefonen för att surfa. På grund av skärmens storlek är det inte lika roligt att läsa större mängder text.

Ha unikt innehåll

Undvik att ha samma innehåll på andra sidor. Det är viktigt att den texten du har på en sida bara finns här och ingen annanstans. Även på samma sida är det bra om du undviker att upprepa dig flera gånger gällande samma sak. Och detta är för att en upprepning ofta inte bidrar speciellt mycket till innehållet.

Optimera för besökare (inte sökmotorer)

Fokusera alltid på att dina besökare ska få en underbar upplevelse på din hemsida. Detta betyder samtidigt att du inte ska fokusera på sökmotorer. Stoppa därför inte in onödiga sökord riktade till sökmotorer men som är meningslösa för dina mänskliga besökare (Google lägger märke till sånt).