Hur länkar påverkar din ranking på Google

Skriv bra länktext

När du skriver länkar på en hemsida så kommer en text att synas precis där länken är. Denna text kallas för länktext. Och den länktexten du använder hjälper Google att förstå både din hemsida bättre samt även den sidan som länken leder till. Om du exempelvis skriver länktexten “söta katter” så vet Google vad hemsidan länken leder till handlar om. Men det är inte bara användbart för Google, utan även besökarna får information om vad den länkade sidan handlar om.

Bra saker att tänka på:

  • Skriv länktext som ger besökarna en tydlig uppfattning om vad den länkade sidan handlar om.
  • Skriv inte generiska länktexter, såsom “klicka här” och “finns här”, utan ge konkret och kortfattad information.
  • Skriv länktext som är relevant för sidan som länken leder till.
  • Använd inte hela länkadressen som länktext, för det hjälper varken besökaren eller Google att förstå vad sidan handlar om.
  • Använd bara några korta beskrivande ord som länktext.
  • Tänk på länktexten oavsett om det är en intern- eller extern länk.

Vem du länkar till påverkar dig

Det är lite som i det verkliga livet. Om du umgås med lite skumma typer så kommer deras rykte att sakta börja smittas av på dig. Samma gäller hemsidor.

Om du länkar till en hemsida som har en massa spam, dålig navigering, och inte bryr sig om besökarna så kommer sökmotorer att komma ihåg detta. Din egen hemsidas placering i sökresultaten kommer att drabbas då du associeras med den dåliga hemsidan du har länkat till.

För att undvika att associeras med den skumma hemsidan kan du använda dig utav en “nofollow” på den specifika länken. På så sätt kan du skriva och länka till en hemsida utan att påverkas på ett negativt sätt. Så här kan det se ut:

<a href=”http://www.exempelsida.se” rel=”nofollow>Länktexten här</a>