Grunder i hur du optimerar dina bilder

Använd alt-attribut på alla dina bilder

Sökmotorer klarar inte av att indexera bilder speciellt bra, så för att förstå bilden och din hemsida bättre så tittar sökmotorerna på filnamnet och alt-attributet.

Se därför till att ha ett beskrivande filnamn och en beskrivande text som alt-attribut på alla bilder. Och det är inte bara för sökmotorer som du gör så här, för en del besökare kanske använder skärmläsare och då är det också bra om dina bilder har beskrivande texter.

Bra saker att tänka på:

  • Skriv korta alt-attribut och filnamn.
  • Använd endast relevanta ord och meningar

Skapa en webbplatskarta för bilder

Precis som när det finns en vanlig sitemap på din hemsida är det också bra om du skapar en liknande motsvarighet men bara för dina bilder. Du kan skapa en sådan webbplatskarta för bilder för att hjälpa Google att få mer information om de bilder du har på din hemsida.

Mobilanpassa hemsidan

Du märker nog själv att allt fler använder sina mobiler för att surfa. Detta har även Google märkt, och för några år sedan bestämde sig Google att för att premiera de hemsidor som har mobilanpassats.

Det rekommenderas att du har en hemsida som är responsiv. Det innebär att innehållet och designen på sidan anpassas till skärmstorleken som besökaren har. Om hon exempelvis använder en stationär dator så kanske hemsidan visas på ett visst sätt och om hon använder en mobil kanske texten blir mindre och presenteras lite annorlunda.