SEO Byråer

Här hittar du alla orter i Sverige där du kan hitta en lokal SEO-byrå. Kom bara ihåg att SEO-kunskapen varierar från byrå till byrå, så du kommer få höra dig för noggrant innan du väljer den du vill arbeta vidare med.

Klicka på din ort nedan

Har du svårt att välja seo-byrå?

Det är en djungel där ute och det är svårt att veta vilket SEO företag man ska välja när alla byråer använder flashiga Powerpoint-slides och kastar ur sig tekniska termer. Här kommer du därför få lära dig:

 1. Vanliga misstag folk gör när de ska välja en SEO-byrå
 2. Hur processen ser ut för att hitta rätt byrå
 3. Hur du tar fram en lista på potentiella byråer
 4. Frågor att ställa till en SEO-byrå
 5. Vad du baserar valet av byrå på
 6. Tips från coachen

Vanliga misstag folk gör

Använda Google för att hitta ett företag

Det är vanligt att man använder Google för att hitta en byrå, och detta är inte konstigt. Intuitivt tänker nog de flesta att de företag som rankar högt på visa sökord såsom (”SEO” eller ”sökmotoroptimering”) också är de SEO företag som är duktigast på området. Men detta är ofta fel sätt att tänka.

Det företagen som är duktigast och hela tiden har kunder som kontaktar dem känner oftast att de inte behöver ranka högt på vissa sök (de har redan tillräckligt med kunder). Dessutom, med allt jobb de har att göra för att hjälpa sina befintliga kunder finns det inte heller tid att skapa innehåll till deras egna hemsidor (för att de ska ranka högt på Google).

Använda listor på nätet

Det är inte ovanligt att man Googlar ord som exempelvis ”SEO Stockholm” och hittar hemsidor som listar olika företag inom området (vi har själva en sån sida). Generellt sett är det bra om du är misstänksam mot såna listor då det inte är ovanligt att företag får betala för att vara med på listorna. Viktigt att poängtera dock är att vi på SEOteam.se inte tar betalt av någon av företagen för att de ska få vara med på våra listor. Vi har visserligen hårda krav för att de ska få vara med, men tar aldrig betalt.

Tro på det säljarna säger

När du har ett möte med en byrå kommer du troligen träffa nån av deras säljare som presenterar deras tjänster och vad de kan göra för dig. Om dessa säljare lovar dig en ”viss position” på Google eller påstår att de har ett ”hemligt recept” för att ranka högre så borde du springa så fort du kan därifrån. Ingen (förutom Google själva) kan garantera dig en viss position, och då sökmotoroptimering är ett väletablerat område (där den mesta utav informationen är känd) så vet alla SEO-proffs att det inte finns något hemligt recept. För att ranka högt behöver du jobba systematiskt, med kvalité och under en lång tid. Det finns med andra ord inga genvägar.

Hur processen ser ut för att hitta rätt byrå

För att du ska veta vilken byrå du ska anlita behöver du först veta vilka SEO-mål du har och vad du vill uppnå med ditt arbetet. Sätt dig därför ned med ditt team och diskutera följande:

 • Hur vet vi när vi är framgångsrika?
 • Hur vet vi när vi misslyckats?

I samma veva bör ni även se till att de mål ni tar fram verkligen är tydliga och gynnar det ni försöker uppnå.

Bra SEO-mål

Exempel på bra SEO-mål kan vara att ni vill öka försäljningen, öka nedladdningar, få rätt målgrupp att komma in till vår hemsida etc.

Dåliga SEO-mål

Exempel på dåliga SEO-mål kan vara att ni vill ranka på en viss position med ett sökord eller att ni vill ha mer trafik till sidan. Anledningen till att dessa är dåliga mål är att dessa inte direkt hjälper er att nå era mål. Att bara ”få mer trafik” till sidan är ett dåligt mål, men om du stället hade velat få in ”mer kvalitetstrafik från rätt målgrupp” så hade målet blivit mycket bättre.

Ta fram en lista på 3-4 SEO byråer

Fundera sedan på vilka krav ni har gentemot dessa byråer. Det är inte ovanligt att man vill ha konsulter som man kan träffa fysiskt (helst i samma stad), eller så kanske ni hellre vill ha en SEO konsult som fysiskt jobbar på ert kontor nån dag i veckan. Det kan också vara så att ni har en viss budget som byrån måste anpassa sig till. Oavsett vilka era krav är bör ni använda dem för att ta fram den slutgiltiga listan på 3-4 byråer som är potentiella kandidater.

Hur du hittar dessa byråer

När du letar efter bra byråer att utvärdera finns det flera personer och organisationer som du kan kontakta om tips:

 • Prata med vänner, kollegor, branschkollegor och familjemedlemmar för namn på bra företag de använt sig utav. Linkedin är ett bra ställe att börja på.
 • Prata med företag som är snarlik ditt, men som du inte konkurrerar med och där du känner folk som är vänliga mot dig. Kanske kan det vara så att de använder sig utav något företag som är riktigt bra på sökmotoroptimering.
 • Leta upp influencers inom sökmotoroptimeringsområdet på olika hemsidor och sociala medier och ställ frågan till dem om tips på byråer.

Frågor att ställa till en SEO-byrå

Det är alltid bra att veta vad man ska ställa för frågor för att kunna jämföra de olika företagen med varandra. Se även till att du ställer samma frågor till alla för att jämförelsen ska bli enkel.

En fråga att ställa tidigt i mötet

I början av ert möte kan du ställa ett par frågor bara för att känna och klämma på byråns kompetenser. Exempel på en bra fråga, som kan ha ett komplext svar, är:

 • ”Hur visar Google upp sökresultaten och hur påverkar ni som byrå dessa sökresultat?”

Specifika frågor att ställa kring hela processen

 • ”I detalj, vilken process kommer ni använda er utav för att uppnå våra mål?”
 • ”Och varför använder ni just denna process?”
 • ”Hur kommunicerar ni med oss?”
 • ”Hur rapporterar ni till oss?”
 • ”Hur ofta rapporterar ni till oss?”
 • ”Vilka nyckeltal rapporterar ni på?”
 • ”Hur hjälper dessa nyckeltal mitt företag att uppnå sina mål?”
 • ”Vad behöver ni för uppgifter från mig?”
 • ”Vad kommer krävas från mitt företag för att ni ska kunna uppnå målen?”
 • ”Vad gör ni när det inte går som planerat? kan ni ge några exempel?”

Vad du baserar valet av byrå på

När du har intervjuat alla företagen och pratat med deras referenser börjar det bli dags att ta beslut om vilken byrå du går vidare med.

Bra kriterier att basera ditt beslut på

 • Förtroende – Har du förtroende för företaget efter alla intervjuer och referenstagningar?
 • Personer som tipsat – Litar du på personen som tipsade om SEO-företaget?
 • Kommunikationsstil – Kommunicerar du och konsulten på byrån på ett sätt som funkar bra eller är det något som irriterar dig? Hur flyter era samtal?
 • Det finstilta – Här pratar vi om priset samt hur själva avtalet ser ut. Hur ser priset ut? Hur länge löper avtalet? Vad finns det för villkor som måste uppfyllas?

Tips från coachen

 1. Om SEO är en kärnkompetens som ni verkligen behöver i ert företag (som det exempelvis är för alla e-handelsbolag) bör ni verkligen se till att ha det inhouse. Det vill säga anställa personer istället för att hyra in dem.
 2. Har ni inte råd med att anlita en byrå för att göra allt jobb kan ett alternativ var att ni endast anlitar dem för vissa specifika saker, såsom ”strategisk rådgivning” eller att de ”coachar” några av era anställda.
 3. Vill ni synas i sökresultaten och ranka högt behöver ni ägna både tid och pengar åt SEO. Utan dessa komponenter har ni små chanser att lyckas med tanke på att konkurrensen är alldeles för stor idag.