Rekord: Under mars månad exploderade intresset för Coronaviruset på Google

Svenska folkets intresse för Coronaviruset fortsätter stiga till rekordnivåer. Aldrig tidigare har det Googlats så mycket om viruset som nu, och redan i mars nådde sökningarna sin högsta notering nånsin. I takt med detta höjde Folkhälsomyndigheten även risknivån för en allmän spridning av Coronaviruset i Sverige.

I januari månad började folk i Sverige göra de första Google-sökningarna på Coronaviruset, och redan månaden efter, i februari, slogs rekordet på hur många som är intresserade av att veta mer om viruset. I takt med att viruset spridit sig både i Sverige och resten av världen har intresse under mars månad vuxit och blivit dubbelt så stor som under rekordmånaden februari. Datan är entydig.

Google Trends Mars Coronavirus

Alla i Sverige är däremot inte lika intresserade utan antalet Google-sökningar är geografiskt bundet. Det är tydligt att personer på Gotland söker mindre på Coronaviruset än exempelvis vad Stockholmarna gör.

Under januari månad gjordes det totalt 1,61 miljoner sökningar på Google relaterat till Coronaviruset, och under februari ökade samma siffra till 1,74 miljoner. En ökning på totalt 8,4%.

Siffrorna för mars månad har ännu inte släppts, men vi kan redan nu se i Google Trends att intresset har varit dubbelt så högt som under februari.

Samtidigt som antal sökningar på ordet “coronavirus” sköt i höjden, ökade även relaterade sökningar såsom “symptom” och “botemedel”.

I tabellen nedan från februari ser du hur många Google-sökningar som gjordes under månaden.

Vad svenskarna sökte på GoogleAntal sökningar
coronavirus1 500 000
coronavirus symptom60 500
coronavirus botemedel5 400
coronavirus vaccin4 400
coronavirus katt1 900
coronavirus barn1 900
Data från Keywordtool.io
Coronavirus intresse över sverige

Alla i Sverige är däremot inte lika intresserade. Det är tydligt att svenskar i Jämtland inte alls är lika intresserade av Coronaviruset som exempelvis Stockholmarna är.

“Gotlänningar och jämtlänningarna är minst intresserade av Coronaviruset”

I tabellen nedan från 26 mars ser du hur stort intresset är län för län (100 är störst och 0 är lägst):

Intresse per län
Stockholms län100
Skåne län97
Södermanlands län93
Västra Götalands län91
Uppsala län90
Östergötlands län84
Halland län84
Kronobergs län83
Blekinge län82
Norrbottens län81
Västmanlands län81
Jönköpings län80
Örebro län76
Värmlands län76
Västernorrlands län75
Kalmar län75
Västerbottens län74
Gävleborgs län73
Dalarnas län73
Gotlands län71
Jämtlands län72
Data från Google Trends

Utifrån siffrorna kan vi tydligt se att gotlänningar och jämtlänningarna är minst intresserade av Coronaviruset, medan boende i Stockholm, Skåne och Södermanlands län är de som har Googlat mest på Coronaviruset och relaterade sökord.

Skillnaden mellan länen är stor och för att det ska vara enklare att jämföra har Google Trends normaliserat sökningarna från hela Sverige. Siffrorna viktas sedan som total andel sökningar om Coronaviruset. Skalan som används är 0 till 100.

Om datan

Informationen i denna artikeln kommer från Google Trends samt Keywordtool. Vill du studera datan mer ingående finns allt tillgängligt att granska där.